Tiedote 20.3.2018


URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNTA                              TIEDOTE

 

                                                                                                      20.3.2018

 

HIFK:N PELAAJAN JUHANI TYRVÄISEN KUUDEN OTTELUN JA TUTON PELAAJAN NICLAS LUCENIUKSEN 13 OTTELUN PELIKIELTOJA EI LYHENNETTY

 

Urheilun oikeusturvalautakunta on 20.3.2018 antamillaan päätöksillä pysyttänyt Jääkiekon SM-liiga Oy:n kurinpitodelegaation HIFK:n pelaajalle Juhani Tyrväiselle 5.3.2018 määräämän kuuden ottelun pelikiellon ja Mestiksen kurinpitoryhmän Niclas Luceniukselle 11.3.2018 määräämän 13 ottelun pelikiellon.

Tyrväisen kurinpitoseuraamuksen määräämiseen johtaneet tapahtumat sattuivat Kärppien ja HIFK:n välisessä ottelussa 3.3.2018, jossa Tyrväinen iski Kärppien pelaajaa poikittaisella mailalla polveen. Liigan toimitusjohtaja saattoi tilanteen kurinpitodelegaation arvioitavaksi ja kurinpitodelegaatio piti Tyrväisen tekoa kuuden ottelun arvoisena tekona. Kurinpitodelegaation mukaan Tyrväisen teko oli tarkoituksellinen ja siitä aiheutui erittäin merkittävä vakavan loukkaantumisen riski.

Luceniuksen tapauksessa kurinpitoseuraamuksen määräämiseen johtaneet tapahtumat sattuivat 10.3.2018 pelatussa Kiekko-Vantaan ja TUTO:n välisessä ottelussa, jossa Lucenius potkaisi vastustajan pelaajaa. Mestiksen kurinpitoryhmä piti Luceniuksen tekoa erityisen vaarallisena ja törkeänä. Kurinpitoryhmä totesi, ettei potkua voinut pitää vahinkona, ja otti pelikiellon pituutta harkitessaan huomioon myös sen, että kysymyksessä oli kolmas Luceniukselle tällä kaudella määrätty pelikielto.

Tyrväinen valitti oikeusturvalautakuntaan ja vaati pelikiellon kumoamista tai ainakin sen lyhentämistä. Lucenius vaati pelikiellon lyhentämistä.

Lautakunta totesi Tyrväisen tapauksessa, että Tyrväinen oli tarkoituksellisesti iskenyt vastustajaa poikittaisella mailalla ja että poikittaisesta mailasta oli aiheutunut merkittävä riski vakavan polvivamman syntymiseen. Tilannetta ei voinut pitää tavanomaisena jääkiekon pelitilanteena. Lautakunta katsoi, että Tyrväiselle määrätty pelikielto oli sovellettavien sääntöjen mukainen ja ettei se ollut pituudeltaan kohtuuton.

Luceniuksen tapauksessa lautakunta totesi, että Lucenius oli potkaissut vastustajaa tahallisesti ja että potku oli ollut erittäin vaarallinen. Lautakunta katsoi, että myös Luceniukselle määrätty pelikielto oli kaikilta osin sovellettavien sääntöjen mukainen ja ettei sekään ollut pituudeltaan kohtuuton.

Lautakunta hylkäsi Tyrväisen ja Luceniuksen valitukset ja pysytti heille määrätyt pelikiellot.

Asiat on ratkaistu oikeusturvalautakunnassa kokoonpanossa Pia Ek (pj.), Heikki Halila, Mikko Kohtala, Tuomas Ojanen ja Hilkka Salmenkylä. Lautakunnan sihteerinä toimi Ilkka Lahtinen.

Lisätietoja antavat Pia Ek p. 040 556 5708 tai Ilkka Lahtinen p. 040 637 2359.