Tiedote 6.7.2017

URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNTA                              TIEDOTE

 

                                                                                                      6.7.2017

 KUPS:N PELAAJAN GBOLAHAN SALAMIN NELJÄN OTTELUN PELIKIELTOA EI LYHENNETTY

 

Urheilun oikeusturvalautakunta on 6.7.2017 antamallaan päätöksellä pysyttänyt Palloliiton kurinpitovaliokunnan päätöksen 22.6.2017 KUPS:n pelaajalle Gbolahan Salamille määrätystä neljän (4) ottelun pelikiellosta.

Kurinpitoseuraamuksen määräämiseen johtaneet tapahtumat sattuivat KUPS:n ja IFK Mariehamnin välisessä ottelussa 4.6.2017. Salami oli ottelun loppuvaiheessa kulmapotkun jälkitilanteessa tarttunut erotuomaria kiinni ensin kaulan alueelta ja sitten pitänyt kiinni erotuomaria ranteista pyrkien estämään erotuomaria näyttämään punaista korttia toiselle KUPS:n pelaajalle. Erotuomari oli päästyään irti Salamin otteesta näyttänyt tälle punaisen kortin, mutta Salami ei ollut poistunut kentältä. Salami oli vielä ottelun jälkeen pyrkinyt erotuomareiden koppiin pyrkien saamaan selitystä hänelle annettuun punaiseen korttiin.

Palloliiton kurinpitovaliokunta oli määrännyt Salamille punaisesta kortista seuraavan kahden ottelun pelikiellon lisäksi rangaistusmääräysten perusteella erotuomarin fyysisen koskemattomuuden loukkaamisesta sekä epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä kurinpitoseuraamuksena neljän ottelun pelikiellon.

Oikeusturvalautakunnassa oli arvioitavana, tuliko Salamille määrättyä pelikieltoa lyhentää. Lautakunta totesi aikaisempaan ratkaisukäytäntöönsä viitaten, että urheilussa erotuomarin koskemattomuus on yksi keskeisiä periaatteita. Lautakunnan ratkaisukäytännössä on korostettu erotuomarin koskemattomuutta ja pidetty erotuomarin koskemattomuuden loukkaamista erityisen moitittavana tekijänä ja tämä on otettu huomioon rangaistusta ankaroittavana tekijänä. Erotuomarin koskemattomuudesta määrätyt pelikiellot ovat voineet lajista ja tilanteesta riippuen olla pitkiä. Kysymyksessä olevassa tapauksessa Salami on menettelyllään loukannut ensinnäkin erotuomarin fyysistä koskemattomuutta ja tämän lisäksi syyllistynyt rangaistusmääräysten mukaiseen epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen. Lautakunta katsoi, että Palloliiton määräämää neljän ottelun pelikieltoa ei ollut aihetta lyhentää.

Asia on ratkaistu oikeusturvalautakunnassa kokoonpanossa Timo Ojala (pj.), Pia Ek, Heikki Halila, Hilkka Salmenkylä ja Thomas Stenius. Lautakunnan sihteerinä toimi Ilkka Lahtinen.


Lisätietoja antavat Timo Ojala p. 050 3311334 tai Ilkka Lahtinen p. 040 637 2359.